google-site-verification=MTmTWFOx8wptL4fMA-GLzo33939meV5HLrI26F8nrwI Gå til innholdet

STORMKJØKKEN, GASS ELLER KVISTBRENNER?

HVA BØR DU VELGE?

1. Stormkjøkken (typisk med rødsprit / brenselbrenner)

Fordeler:

 Pålitelig i dårlig vær – vindskjerm og stabil konstruksjon.

 Enkel i bruk og lett å vedlikeholde.

 Fungerer godt i kulde (bedre enn enkelte gassbrennere).

 Tryggere enn gass i enkelte settinger (ingen trykkbeholder).

Ulemper:

 Lavere effekt – koker vann tregere enn gass og kvist.

 Brenneren og rødsprit kan være tung og litt sølete.

 Krever mer plass i sekken.

Passer for: Tur med barn, nybegynnere, leirkokkelering.
PS! Vi kan levere gassbrenner til våre stormkjøkken!

 2. Gassbrenner

Fordeler:

 Veldig rask – koker vann på få minutter.

 Enkel å bruke: tenn, skru opp, ferdig.

 Lett og kompakt (spesielt toppmonterte modeller).

 Rent brennstoff – ingen sot.

Ulemper:

 Gass fungerer dårlig i sterk kulde (med mindre du bruker vintergass).

 Trykkbeholdere må bæres med og kan være dyre.

 Ikke like stabilt som stormkjøkken i vind (med mindre du bruker skjerm).

Passer for: Fotturister som prioriterer vekt og rask matlaging.

 
3. Kvistbrenner (vedfyrt minipeis)

Fordeler:

 Brennstoff finner du i naturen – ingen bæring av gass eller rødsprit.

 Nesten uendelig driftstid så lenge du har kvist og småved.

 Gir “leirfølelse” – mini-bålstemning.

 Miljøvennlig – ingen bokser eller søl.

Ulemper:

 Krever tørre kvister – vanskelig i regn eller våt snø.

 Soter på kjeler.

 Tar lengre tid å bruke, krever mer tilsyn.

 Ikke tillatt alle steder i skogbrannsesong.

Passer for: Bushcraft-interesserte, langturer med tid til rådighet.

OPPSUMMERT:

Type

Effekt

Vekt

Brenntid

Pålitelighet

Brukervennlighet

Stormkjøkken

Lav

Medium

Medium

Høy

Enkel

Gassbrenner

Høy

Lav

Medium

Medium/høy (væravhengig)

Veldig enkel

Kvistbrenner

Medium

Lav

Ubegrenset (med brensel)

Lav/varierer

Krever erfaring

 

© Full mundur AS